home-hero

Arabica bonen vs Robusta bonen

01-11-2023
Coffee,

Als koffieliefhebber is het van belang dat je het verschil kent tussen Arabica bonen en Robusta bonen. In dit artikel helpen we je alvast opweg. Alle mogelijke variëteiten van de koffiebes gebruikt voor commerciële doeleinden, zijn te herleiden tot ofwel de familie van de Arabica bonen of de familie van de Robusta bonen.

Er bestaan nog andere soorten die in het wild groeien, maar deze worden dus niet geteeld voor consumptie. In bepaalde regio’s wordt de Liberica en Excelsa soort geteeld en gebruikt voor lokale consumptie, echter deze zal je niet in de westerse wereld terugvinden.

Waarin verschillen nu Arabica bonen van Robusta bonen? Hieronder een overzicht:

Arabica

De Arabica bonen zijn waarschijnlijk de meeste gekende onder de consumenten, mede doordat vele verpakkingen 100 % Arabica vermelden. Arabica bonen worden op 1000 tot 2000 m boven de zeespiegel verbouwd. Algemeen geldt, hoe hoger de koffieplant groeit, hoe beter de kwaliteit.

Arabica is momenteel de meest geteelde variëteit, in totaal neemt ze 75 % van de wereldproductie voor haar rekening. Brazilië is de grootste producent van Arabica bonen wereldwijd.

De Arabica boon onderscheidt zich van de Robusta als volgt:

  • vorm :  de boon is eerder ovaalvormig
  • hoogte van de struik : Arabica planten groeien 2,5 tot 4,5 m hoog
  • smaak: zeer rijke waaier aan smaken
  • productie voorwaarden: Arabica planten zijn delicaat. Deze kunnen enkel geteeld worden in koele subtropische klimaten. Ze hebben veel vocht nodig, een rijke bodem, schaduw en zon.  Ze zijn zeer gevoelig voor allerlei ziektes, en uiterst kwetsbaar voor koude en slechte behandeling. De productie per are is aldus beperkt. Ze kunnen enkel geteeld worden op hogere hoogtes.
  • economisch: Algemeen genomen zijn de Arabicas de beste koffies, en de beste kwaliteit blends zijn pure Arabica blends. Dit verklaart ook het duurdere prijskaartje van deze koffies.

Robusta

Robusta heeft 2 keer zoveel caffeïne gehalte als Arabica. Op het eerste zicht lijkt je dit positief, echter cafeïne zorgt voor een bittere smaak,  en wie erg gevoelig is aan cafeïne, is wel beter af met Arabica.  Robusta bonen worden geteeld op lagere hoogte, zo’n 200 tot 800 meter boven de zeespiegel.

Robusta neemt in totaal zo’n 25% van de wereldproductie voor haar rekening. Vietnam is de grootste producent van Robusta bonen wereldwijd.

De Robusta boon onderscheidt zich van de Arabica als volgt:

  • vorm :  de boon is eerder cirkelvormig
  • hoogte van de struik : Robusta planten groeien van 4,5 tot 6 m hoog
  • smaak: Robustas zijn eerder eenzijdig in smaak en bitter
  • productie voorwaarden: Robusta is gemakkelijker te telen, heeft een grotere opbrengst en is minder gevoelig voor ziektes insecten. Dit komt door de extra caffeine in de koffiebes,  het hogere caffeinegehalte werkt chemisch afwerend naar insecten. Doordat de Robusta bonen minder gevoelig zijn, zijn ze gemakkelijker te telen en is ook de  productiekost lager.
  • economisch: Doordat de Robusta bonen minder gevoelig zijn, zijn ze gemakkelijker te telen op grotere schaal. Hierdoor zijn de productiekosten lager, wat ook de lagere prijs voor Robusta koffie verklaart. Doorgaans is Robusta vooral gebruikt als ‘opvulkoffie’ om de kosten te drukken.

Uiteraard is de koffie die je lekker vindt iets ‘persoonlijk’. Het kan zijn dat je vooral Arabica blends verkiest, of je kan je ook comfortabel voelen met iets minder, maar dit toch lekker vinden. Dit is uiteraard OK.

Het moet gezegd: Hoewel Arabica per definitie staat voor hoge kwaliteit, en Robusta voor de laagste kwaliteit, is dit niet in elk geval zo. De topkwaliteit Robusta koffie zal normaal even goed of zelfs beter smaken dan lage kwaliteit Arabica! Alleen is deze topkwaliteit Robusta niet erg veel geteeld en dus beschikbaar. Belangrijk is dus je niet altijd te laten overtuigen door het Arabica versus Robusta argument alleen. Veel lekkere espresso blends gebruiken ook Robusta om zijn kracht en crèmerige smaak!


Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
LinkedIn
LinkedIn
Share