home-hero

Hoe het brandproces mee de smaak van je koffie bepaalt

09-12-2021
Coffee,

Hoe het brandproces mee de smaak van je koffie bepaalt

Het is lang niet altijd geweten, maar koffie branden vereist toch wel het nodige vakmanschap om de juiste aroma’s en het volle karakter uit de groene koffiebonen optimaal tot hun recht te laten komen. De koffiebrander zal dus alle aandacht besteden aan het optimaliseren van het brandproces om voor elke type koffie de beste smaak naar boven te halen. We nemen je even mee op weg in hoe we dit aanpakken.

Met een goede kwaliteitsboon ben je al een eind op weg

Het type/soort boon is één factor die mee aan de basis ligt van de smaak van je koffie. Of het een fruitige koffie is of eerder een koffie met chocolade/nootachtige toetsen, hangt af van de grond waarin de bonen geteeld werden. Ook de hoeveelheid zonlicht en de hoogte waar de bonen groeien, bepalen of de boon al dan niet rijker zal zijn aan aroma’s.
Toch is dit lang niet de enige factor die meespeelt voor het bekomen van een lekker geurende kop koffie. Je mag dan nog de duurste kwaliteitsboon gaan gebruiken, als deze slecht gebrand wordt, zullen die heerlijke aroma’s helemaal niet tot uiting komen.

Het brandproces is een vak op zich en vraagt de nodige precisie

Tijdens het brandproces ondergaat de groene koffieboon een hele metamorfose. Ze gaat o.a. vocht verliezen, kleurt bruiner en zal uiteindelijk ‘poppen’ als popcorn. Hoe verser de boon, hoe luider de ‘pop’ zal zijn. Als de koffiebrander zijn gewenste branding bereikt, zal hij het brandingsproces stoppen en de bonen laten afkoelen met lucht. De boon is dan 2x zo groot, en van kleur wordt ze goudbruin.

Om tot dit proces te komen, moet de koffiebrander het proces echter wel nauwlettend in de gaten houden. Brandt hij te lang, dan zal de boon pittiger (lees wat bitterder, of zelfs te bitter) worden. Alle koffies hebben immers een natuurlijke graad van bitterheid en zuurte, maar deze mag uiteraard nooit onaangenaam in de mond proeven. Als de temperatuur bij het branden te hoog is, riskeer je de olie die uit de boon komt te verbranden en aroma’s te vernietigen.

Bonen dienen idealiter in kleine batches gebrand te worden en op een langzaam tempo, zo komen de aroma’s het meest tot hun recht. Je mag dus gerust stellen dat koffiebranden een ‘ware kunst’ is. Een ervaren koffiebrander die de nodige expertise heeft, zal dan ook zijn eigen stempel kunnen drukken op de aroma en smaak van zijn koffies. Het is de taak van de koffiebrander om de beste eigenschappen uit de koffies naar boven te brengen.
Onze koffiebrander brandt zijn koffies voornamelijk ‘medium’. De bonen kleuren dan middelmatig bruin. Zo komen subtiele aroma’s en smaak tot hun volste recht. Maar andere koffiebranders lopen dan meer warm voor een meer intensere en pittigere smaak, en zullen hun koffies wat intenser doorbranden. Zo heeft iedere koffiebrander zijn eigen ‘stijl’.

Zeg dus nooit zomaar koffie tegen koffie!

Je hebt het al begrepen, afhankelijk van de brandingswijze, zal je koffie dus anders gaan proeven. Bonen afkomstig van dezelfde variëteit/of soort kunnen zo van smaak toch erg verschillen. De smaak wordt namelijk heel erg bepaald door de brandtijd – en temperatuur.
Algemeen kan je stellen dat hoe lichter de koffie gebrand is, hoe fruitiger, frisser en zachter van smaak. Middelmatig gebrande koffie zorgt eerder voor een evenwichtige, volle smaak met aangename afdronk. Diepdonker gebrande bonen tenslotte, geven de koffie een sterker, intenser en pittiger karakter. Deze ‘roasts’ zijn bitterzoet en zeer krachtig van smaak en bevatten ook wat minder cafeïne dan lichtere.

‘Italian roast’ versus ‘City roast’

En wat voor koffiedrinker ben jij? Of om het met vakjargon te zeggen: Ben je eerder een fervente liefhebber van de zogenaamde ‘Italian’ of ‘French roast’? Zeg maar de zeer donkere koffies met zoete prikkelende nuances, waar smaak en aroma meer op de achtergrond verdwijnen. Of toch eerder liefhebber van ‘American’ of ‘City roasts’? De kastanje tot middelbruine gekleurde koffies met een uitgesproken aroma, frisse smaak en zoete nuances van geroosterde noten of chocolade/ karamel?

Wil je ook graag onze koffies proeven? Spring eens binnen in onze winkel te Herent of check onze koffies op onze webshop.


Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
LinkedIn
LinkedIn
Share