home-hero

Koffiecapsules en -pads:
“not our cup of tea!”

26-03-2020
Coffee,

Koffiecapsules en -pads: “not our cup of tea!”

Het is alom geweten, koffiecapsules overheersen de koffiemarkt. Redenen hiervoor zijn niet zo ver te zoeken. Enerzijds zijn capsules heel gemakkelijk in gebruik, en bovendien kan je meteen je smaak kiezen als je een kopje koffie wenst te zetten. Eén capsule in je machine en 2 minuutjes later heb je je koffie die je weer je dagelijkse dosis cafeïne geeft. Maar heb je er al eens bij stilgestaan hoeveel van die aluminium en plastic bakjes er dagelijks op de afvalberg terecht komen?

Inderdaad, dat is een enorme berg! Alhoewel de grote capsule-marktleider intussen heel wat recyclage-inspanningen doen, blijft het maar de vraag hoeveel van die capsules ook effectief de weg naar de recyclage vinden. Zo biedt de marktleider bijvoorbeeld speciale zakken aan die je gratis kan bestellen en in hun winkels kan inleveren, maar wat is het percentage dat ook effectief ingeleverd wordt?

De standaard aluminum capsules bestaan uit 6 gram koffie en 3 gram aluminiumverpakking. Je kan ze een keer gebruiken, en daarna belanden ze in de vuilnisbak of in de recyclezak. Volgens een duurzaamheidsrapport van 2017 gepubliceerd door het EOS magazine, zou in Nederland jaarlijks 70 procent van al het aluminium hergebruikt worden, waar dit in Vlaanderen slechts 24 procent is! Nog niet zo optimaal dus. Bovendien, zelfs indien elke consument voorbeeldig sorteert, blijft het scheiden van de koffie, het aluminium en de plastic ­erg energieverslindend.

Eco-vriendelijke alternatieven

Intussen zijn er wel al meer eco-vriendelijkere alternatieven op de markt. De zogenaamde biologisch afbreekbare capsules. Maar hier blijven we zelf toch nog sceptisch. Ten eerste is het gebruik van deze biologisch afbreekbare capsules nog ‘peanuts’ in vergelijking tot de massa aan niet-biologisch afbreekbare capsules die vandaag nog verbruikt worden. En bovendien mag het materiaal dan wel afbreekbaar zijn, wat heeft dit al aan het milieu gekost in de eerste plaats om deze capsules te vervaardigen?

Verder zijn er ook de biologisch afbreekbare en hervulbare koffiepads voor senseo machines. Op zich ook een mooi initiatief, maar als we eerlijk zijn is de smaak en kwaliteit van koffies gezet op deze manier, toch veel minder. Aldus kunnen we deze niet echt opnemen in ons lijstje van goede alternatieven.

Onze visie

Als koffiebrander en theemeester kiezen wij er bewust voor om op een zo milieuvriendelijk mogelijke manier koffies en thee te vervaardigen en te verdelen. De zichtbare klimaatsveranderingen in onze maatschappij geven aan dat het 5 voor 12 is! Daarom kiezen wij er doelbewust voor om niet mee te gaan met die flow van capsules en pads.

Naast het gebruik van capsules zijn er uiteraard ook de klassieke manieren van koffiezetten zoals, met een espressokoffiemachine (bonen) of via filter, french press of bialetti (gemalen). Deze zettechnieken genieten onze voorkeur omdat de smaken en aroma’s van je koffie hierbij echt wel tot hun volste recht komen!

Dat je aan flexibiliteit inboet bij de keuze uit verschillende smaken (in vergelijking met koffiecapsules en -pads), kan zeker genuanceerd worden. Het ‘gewoontebeest’ in ons maakt dat wanneer we een pakje koffie kopen, we het bonenreservoir graag volledig volgieten. In dat geval is het inderdaad zo dat je slechts één koffie met die bepaalde smaak kan drinken en je deze eerst moet opdrinken vooraleer je een andere smaak kan uitproberen. Drink je echter graag regelmatig iets anders, zorg dan dat je het bonenreservoir niet te vol giet! Duurdere koffietoestellen beschikken soms ook over meerdere bonenreservoirs. Zo kan je dan zowel een zachte én een straffere koffie op je toestel plaatsen. Ben je een echte koffieliefhebber, maar wissel je graag eens af, kan een investering in zo’n toestel ook een optie zijn.

Ben je voorstander van een filterkoffie/ bialetti of french press? Ook hier kan je in kleinere hoeveelheden koffie zetten en zo wat regelmatiger afwisselen met je geliefkoosde koffies. Het is dus eigenlijk gewoon een kwestie van ‘gewoonte’ :-)!

Weet ook dat je voor de bekende capsules al gauw een prijs neertelt van 50 euro per kilo. Voor die prijs kan je wel al hele dure koffiebonen of gemalen koffie aankopen. Om je een idee te geven, de prijzen van onze single origine koffies situeren rond de 30 à 40 euro de kilo… je spaart dus al gauw heel wat euro’s uit, maar hoeft niet in te boeten aan de smaak van je koffie.

Wil je, naast de 5000 ton zware afvalberg die elk jaar ontstaat door koffiecapsules, nog een paar redenen ontdekken waarom je cups en pads beter links laat liggen? Dan moet je zeker ook een kijkje nemen bij Coffeeness, waar barista Arne niet alleen op zoek gaat naar kwalitatieve en betaalbare alternatieven voor koffiecapsules, maar tevens ook heel wat koffiemachines test en beoordeelt. Zeker interessant, mocht je op zoek willen gaan naar het perfecte koffiezetapparaat met bonen.


Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
LinkedIn
LinkedIn
Share