home-hero

Rooibos, ontdek de smaak van Zuid-Afrika

02-02-2021
Tea,

Ontdek de smaak van Zuid-Afrika

Onze theemeester en master thee blender Stijn Van Schoonlandt reisde op 14 januari 2020 af naar Cape Town, Zuid-Afrika opzoek naar Rooibos, en zette zijn verhaal voor ons hieronder op papier.

20 jaar geleden, startte ik mijn carrière in IT in Cape Town. In Januari 2020, ging ik terug maar voor een compleet andere ervaring, namelijk om het verhaal over Rooibos te ontdekken. Het doel van mijn reis was om te leren hoe Rooibos in Zuid-Afrika wordt gebruikt, welke dranken en maaltijden ze er mee maken en om meer te leren over de ‘ware’ natuur van deze geweldige plant.

Ik moet toegeven, ik was compleet ondersteboven van de veelzijdige manieren van bereiding van Rooibos in de Afrikaanse keuken. Niet enkel als drank, maar ook als een kruid om maaltijden op smaak te brengen.

Maar vooraleer het hierover te hebben, geef ik eerst graag uitleg over wat Rooibos juist is.

Rooibos

Naast het proeven van verschillende Rooibos dranken tijdens onze reis in Cape Town, was het Jessica Bonin, van het voormalige Lady Bonin-thee bedrijf, die ons introduceerde in de geschiedenis en de productie van Rooibos en andere Afrikaanse planten. Ze vertelde ons dat Rooibos een groente is, net zoals honeybush.

Rooibos maakt deel uit van de Fynbos-vegetatie in de Cederberg regio en speelt een belangrijke rol in het ecosysteem van de Fynbos gebieden. In het wild groeit Rooibos zo’n 40 à 50 jaar, echter de commerciële monocrops worden slechts 4 – 5 jaar geoogst waarna ze worden vervangen. Het duurt 18 maanden vooraleer de eerste oogst kan binnengehaald worden. Deze planten groeien tot ongeveer 1,5m hoog.

Rooibos bloeit in bergachtige droge gebieden, met beperkte periodes van regenval. Vooral in het begin heeft de plant regen nodig om te groeien, maar de wortels groeien zeer diep in de bodem om water te vinden in de grond en maakt de plant zo bestand tegen extreme hitte in de Cederberg regio.

De plant heeft naaldachtige bladeren en wordt samen met de stengels geoogst om nadien in Rooibos-thee te veranderen. De meest voorkomende vorm is de geoxideerde rode Rooibos, maar er is ook een groene variant beschikbaar die helemaal niet geoxideerd is.

Boeren snijden de rooibosplant met de hand met een sikkel en de geoogste Rooibos wordt dan naar de productiefaciliteit gebracht waar het in kleine stukjes wordt gesneden en over beton wordt verspreid. De volgende stap is over de Rooibos rijden met een tractor om de bladeren en stelen te verpletteren en met water te besproeien.

De Rooibos wordt in de open lucht gelegd om in de zon te drogen, waar het in zijn rode vorm verandert. Het proces wordt herhaald en zodra het gewenste oxidatieniveau is bereikt, wordt de thee verzameld in grote zakken voor de uiteindelijke verwerking en verpakking.

gallery
gallery

Nu we het wat over Rooibos gehad hebben, geef ik graag ook wat uitleg over de unieke smaken en producten die we tijdens onze reis ontdekt hebben.

Rooibos espresso

Net aangekomen in Kaapstad na een lange vlucht, wachtte mijn reisgenoot Hanne van Blinde Bonde Og Babe (Noorse thee blendster) me op in de luchthaven met een lekkere dubbele espresso. Onze eerste stop was bij een leuk theehuis op de Tafelberg met uitzicht op Kaapstad en de zee voor wat afternoon tea.

Hier heb ik de eerste keer Red Espresso gedronken en wauw, ik was meteen verkocht! Wat een ongelooflijk drankje gemaakt als een espresso op een koffiezetapparaat met portafilter. De drank is zacht, beetje zoet (vanwege de toegevoegde vanille in hun mix) en heeft iets houterigs in het kopje.

Na deze eerste keer, heb ik het drankje vele malen nog geproefd en er telkens weer van genoten. Het wordt in Zuid-Afrika gedronken, net zoals we espresso in Europa drinken, ze maken er lattes, cappuccino’s, enz. mee. Voor koffiebars is het een geweldig alternatief voor mensen die gevoelig zijn voor cafeïne, maar toch willen genieten van soortgelijke drankjes als hun koffievrienden. Ik ben alvast verkocht voor deze drank!

Wilde Rooibos

Eerder in dit artikel gaf ik al aan dat Lady Bonin ons kennis liet maken met wilde Rooibos. Maar ik moet eerlijk zijn, ik was er toch wat sceptisch over, en vroeg me af of het echt wel zo lekker zou zijn als de monocrops die door de grote boerderijen gekweekt worden. Wat bleek, de smaak is veel zoeter dan gewone Rooibos. Naast een zeer aantrekkelijke smaak, is het bovendien ook beter voor het milieu. Deze struiken worden in het wild gekweekt en geoogst en maken deel uit van de natuurlijke habitat van de Fynbos-vegetatie waar ze de grond terug doen heropleven nadat deze verbrand werd door vuur.

We kijken er alvast naar uit om onze eerste batches wilde rooibos in de nabije toekomst te kunnen importeren.

Kombucha

Eén van de redenen om naar Zuid-Afrika te komen, was ook om te leren hoe ze Rooibos zouden gebruiken om ijsthee van te maken. We proefden veel geweldige ijstheeën langs de weg: van de verschillende zelfgemaakte ijstheeën in de restaurants en bars, tot de vele flessen in de winkels. Veel verrassende lekkere drankjes, zoals ik niet anders had verwacht. Echter, de enorme trend in Kombucha was wel een eye-opener. Zo’n heerlijke drank met veel smaak en de natuurlijke sprankeling die deze bevat, was erg verrassend, en maakt het drankje erg verfrissend.

We hebben ook Elizabeth ontmoet, de eigenaar van Tea of Life, die ons de ‘ins’ en ‘outs’ over Kombucha heeft uitgelegd en hoe ze haar bedrijf is begonnen. Heel inspirerend verhaal! We konden haar fabriek spijtig genoeg niet bezoeken, maar dat is uiteraard wel een excuus om snel nog eens terug te gaan naar Kaapstad ;-).

Buchu

Dit was waarschijnlijk de grootste ontdekking van onze reis. Buchu is een kruid dat in Zuid-Afrika veel wordt gebruikt vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen. Ik was echter verrast over de geweldige smaak ervan en het sterke aroma dat het heeft. Al van op afstand ruikt men Buchu, een mooie mengeling van munt en citrus.

Net als Rooibos wordt het niet alleen als drankje gebruikt, maar ook in de keuken. We ontdekten Lambracks met Buchu salsa (Sergio Herman zou zeggen ‘seks op het bord’ of ‘sexy gerechtje’), Buchu bruisend water, Buchu thee, enz. Elke bereiding was werkelijk zo smaakvol.

Buchu is goed voor het ontgiften van de lever en het reinigen van de nieren. Maar voor ons is het vooral de smaak die onze interesse wekt, als kruid om ermee te kunnen ‘blenden’. Je hebt er slechts een kleine hoeveelheid van nodig om zijn smaak tot zijn volle recht te laten komen en lokale mensen voegen het veelal toe aan wat water. Door een paar blaadjes toe te voegen in een fles water en een nacht te laten trekken, krijgt je water een heerlijk verfrissende smaak.

Buchu heeft verder ook de kracht om de smaak van bessen te accentueren, waardoor het kruid erg interessant is om te combineren met sommige van onze bessenblends. We hebben wat huiswerk te doen dus om dit verder in ons assortiment op te nemen.

Besluit

De reis was een geweldige ontdekking van smaken in Afrika. Leren hoe de lokale bevolking gebruik maakt van de natuur van dit land, wat mij vooral ook inspireerde om sommige smaken hiervan in de nabije toekomst mogelijks ook verder op te nemen in ons assortiment.

Verder is reizen met theecollega’s Hanne van Blinde Bonde Og Babe (Noorse thee blendster) die deze reis mogelijk heeft gemaakt, en Fabiola van Cose di Tè (Italiaanse thee blendster) een leuke en geweldige manier om ideeën en kennis uit te wisselen. Hopelijk komen er nog veel meer reizen samen in de toekomst!

Opzoek naar onze heerlijke Rooibos ? Klik hier
gallery

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
LinkedIn
LinkedIn
Share