home-hero

Thee: De krachtige oplossing voor een gezonde hydratatie

12-01-2023
Tea,

Hydratatie is een essentiële factor voor het behoud van gezondheid en energie. Ons lichaam is afhankelijk van vocht om onze organen en systemen goed te laten functioneren.

Hoewel er veel manieren zijn om je gehydrateerd te houden, biedt thee een uitstekende oplossing, doordat het weinig tot geen calorieën toevoegt aan de dagelijkse inname. In deze blogpost staan we stil bij de voordelen van thee als verfrissend drankje en hoe het je kan helpen bij fysiek herstel na zware inspanningen.

Waarom is hydratatie belangrijk

Hydratatie is van groot belang voor de gezondheid en het welzijn van het lichaam. Wanneer je lichaam voldoende gehydrateerd is, functioneert alles beter.

Hydratatie is belangrijk voor de regulatie van de lichaamstemperatuur. Wanneer je lichaam te weinig water heeft, kan de temperatuur stijgen en kan je uitgedroogd raken. Dit kan leiden tot hitteberoerte of andere gezondheidsproblemen.

Hydratatie is ook belangrijk voor de bloedcirculatie. Wanneer je lichaam voldoende gehydrateerd is, wordt het bloed dunner waardoor de hart en bloedvaten efficiënter kunnen werken. Dit kan helpen bij het verminderen van de bloeddruk en het risico op hartaandoeningen.

Voldoende hydratatie is ook belangrijk voor de spijsvertering. Voedsel wordt in ons lichaam gekneed door de spieren in de maag en darmen. Als het lichaam niet voldoende gehydrateerd is, wordt de spijsvertering trager en kunnen er problemen ontstaan zoals constipatie.

Voldoende hydratatie is ook belangrijk voor de gezondheid van de huid. Wanneer je lichaam uitgedroogd is, kan de huid droog, geïrriteerd en gevoelig zijn en kan ook de elasticiteit van de huid verminderen.

Tot slot is voldoende hydratatie ook belangrijk voor de hersenfunctie. Wanneer het lichaam uitgedroogd is kan het leiden tot vermoeidheid, slecht concentratie, hoofdpijn, geheugenproblemen en zelfs verwardheid.

THEE in je hydratatiestrategie

Thee is een fantastische bron van vocht, en tal van wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat thee even hydraterend is als water.

Zo bijvoorbeeld blijkt uit een studie van 2017, gepubliceerd in het International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, dat men net zo goed gehydrateerd was na het drinken van thee als na het drinken van water. Ook een analyse van 2019 die werd gepubliceerd in Nutrients, toont aan dat deelnemers die thee dronken net zo gehydrateerd waren als degenen die water dronken. Deze studies tonen onder andere aan dat thee een krachtige en even effectieve bron is voor hydratatie als water.

Verder bevat thee ook nog heel wat antioxidanten en mineralen die eveneens een positief effect hebben op het lichaam. Een bijkomend leuk voordeel dus!

Waarom thee opnemen in je hydratatiestrategie ipv water?

In tegenstelling tot water bevat thee veel antioxidanten en andere nutriënten zoals mineralen, die je lichaam helpen te hydrateren. In thee zitten mineralen zoals natrium, kalium, magnesium, calcium en fosfor. Deze mineralen helpen bij het hydrateren door de vochtopname in de cellen te bevorderen. Thee bevat ook een lage concentratie cafeïne die helpt om je energie op peil te houden en je mentale alertheid te verhogen.

Thee helpt ook bij het verlichten van de symptomen van uitdroging door het helpen herstellen van de vochtbalans in het lichaam.

Voor, tijdens of na een training kan het drinken van thee helpen om je gehydrateerd en energiek te voelen. Zoals reeds aangegeven zullen de mineralen zoals natrium, kalium, magnesium, calcium en fosfor de vochtopname in de cellen bevorderen, waardoor je meer water in je lichaam kunt opnemen en langer gehydrateerd blijft.

Welke thee kan je best drinken voor hydratatie?

Voor en tijdens een workout drink je best groene thee. Groene thee bevat antioxidanten zoals catechine (4 – 6 keer meer dan in zwarte thee) die helpen bij het verminderen van oxidatieve stress, waardoor je je energierijker en alert voelt tijdens het sporten.

Oxidatieve stress

Oxidatieve stress is een toestand waarin er te veel vrije radicalen in het lichaam aanwezig zijn. Deze vrije radicalen zijn schadelijk voor de gezondheid omdat ze het DNA en verschillende andere cellulaire structuren kunnen beschadigen.

Oxidatieve stress wordt veroorzaakt door verschillende factoren, zoals blootstelling aan ultraviolette straling, chemische stoffen, luchtverontreiniging en ongezonde voeding. Daarnaast kan oxidatieve stress ook optreden na intensive sportactiviteiten door vermoeidheid en overtraining. De antioxidanten in thee helpen dus bij het verminderen van deze oxidatieve stress.

Voordelen thee bij sport

De voordelen van de antioxidanten in groene thee op sportprestaties gaan echter nog verder dan de reductie van oxidatieve stress. Zo helpen ze nog bij het afremmen van spiervermoeidheid, bij het verbeteren van uithoudingsvermogen en met het reguleren van de bloedsuikerspiegel en verbetert het de stofwisseling.

Ook staat groene thee bekend als een bron van cafeïne om je mentale focus te verhogen. Daarnaast helpt de concentratie cafeïne om je lichaamsvet te verbranden en kan de theine in thee ook helpen om spierkrampen te verlichten. Kortom, door het drinken van groene thee voor en tijdens een workout kun je genieten van meerdere voordelige effecten op je lichaam!

Na de training drink je best witte thee. Deze bevat een hoog gehalte aan antioxidanten die helpen bij het herstel na een uitdagende training. Witte thee bevat natuurlijke anti-inflammatoire verbindingen die helpen bij het bestrijden van spierpijn en vermoeidheid. Daarnaast helpt het om gifstoffen zoals schadelijk LDL-cholesterol te verwijderen en je immuunsysteem te stimuleren.

Tips om thee consumptie in te bouwen in je dagelijkse routine:

  • Drink thee tijdens de maaltijden. Probeer om tijdens het ontbijt, de lunch en het diner thee te drinken in plaats van andere dranken zoals frisdrank.
  • Drink thee tijdens de dag. Probeer om in plaats van water of andere dranken, af en toe eens thee te drinken.
  • Maak thee klaar in een waterfles. Als je onderweg bent of op het werk, kan het handig zijn om thee klaar te maken in een waterfles zodat je deze gemakkelijk mee kan nemen.
  • Experimenteer met verschillende soorten thee. Er zijn veel verschillende soorten thee beschikbaar, zoals groene thee, witte thee en zwarte thee. Probeer verschillende soorten thee uit om te zien welke je het lekkerst vindt.
  • Drink thee na een work-out. Thee, vooral groene en witte thee bevatten antioxidanten die kunnen helpen bij het herstel van spieren en vermindering van spierpijn na een intensieve work-out. Dit kan bijdragen aan een snellere hersteltijd en een betere prestatie.
  • Sommige soorten thee bevatten cafeïne, dus hou rekening met de hoeveelheid cafeïne die je binnenkrijgt als je thee drinkt.

Het is aan te raden om thee te drinken tijdens de dag en niet te veel vlak voor het slapen gaan (door de cafeïne in thee). Dit helpt om de hydratatie van het lichaam te behouden en kan tegelijkertijd ook bijdragen aan een gezondere levensstijl.

Er is geen specifieke hoeveelheid thee die je per dag moet drinken, omdat dit afhangt van verschillende factoren zoals leeftijd, geslacht, gewicht, niveau van activiteit en persoonlijke smaakvoorkeuren.

Als richtlijn wordt aanbevolen om per dag ongeveer 2 liter te drinken, inclusief water, thee en andere dranken. Dit komt neer op ongeveer 8-10 glazen.

Het is echter wel belangrijk om te benadrukken dat thee geen vervanging is voor water als het gaat om hydratatie. Het is belangrijk om voldoende water te drinken en de hoeveelheid cafeïne in de thee in de gaten te houden. Overmatige cafeïne kan het lichaam uitdrogen. Het is ook aan te raden om te overleggen met een arts of een diëtist als je twijfelt over hoeveel thee je kan drinken in verhouding tot water.

Conclusie

Thee is een gezonde en smakelijke manier om gehydrateerd te blijven. Er zijn veel verschillende soorten thee beschikbaar, ga dus op zoek naar deze die jij het lekkerste vindt. Bij het drinken van thee geniet je dus dadelijk van de extra voordelen van deze heerlijke drank.

Het blijft echter wel belangrijk om voldoende water te drinken. Door thee te drinken tijdens de maaltijden, gedurende de dag en na een workout, kan men een gezonde hydratatie routine creëren.

Referenties

Antioxidant and antimicrobial activities of tea infusions – ScienceDirect . Studie over het potentieel van elimineren van free radicals in verschillende thee soorten, waarbij witte en groene thee uitkomt als best in class.

Free Radicals, Antioxidants in Disease and Health – PMC (nih.gov) : oxidatieve stress en effect van antioxidanten op free radicals

Plant polyphenols as dietary antioxidants in human health and disease – PubMed (nih.gov). Hoe antioxidanten in planten (zoals thee) bijdragen aan bescherming tegen bepaalde ziekten

Activity of catechins and their applications | Biomedical Dermatology | Full Text (biomedcentral.com). Studie rond positief effect van antioxidanten (in thee) op het lichaam, effect van verschillende soorten thee op cell activiteit.

White tea (Camellia sinensis Kuntze) exerts neuroprotection against hydrogen peroxide-induced toxicity in PC12 cells – PubMed (nih.gov). Studie die het effect van witte thee onderzocht mbt bescherming tegen oxidatieve stress

Green tea and thermogenesis: interactions between catechin-polyphenols, caffeine and sympathetic activity | International Journal of Obesity (nature.com). Studie over potentieel van thee in ondersteuning van vetverbranding

Oxidative stress: role of physical exercise and antioxidant nutraceuticals in adulthood and aging – PMC (nih.gov). Effect van antioxidanten op prestaties van sporters en reductive van oxidatieve stress

Antioxidants | Free Full-Text | Oxidative Stress and Exercise (mdpi.com) : oxidatieve stress bij sportprestaties

Antioxidants | Free Full-Text | Antioxidant Effect of a Probiotic Product on a Model of Oxidative Stress Induced by High-Intensity and Duration Physical Exercise (mdpi.com). Studie oxidatieve stress reductie door antioxidanten bij wielrenners

An Overview on How Exercise with Green Tea Consumption Can Prevent the Production of Reactive Oxygen Species and Improve Sports Performance – PMC (nih.gov). Effect van groene thee op sport prestaties en oxidatieve stress.

The effects of theaflavin-enriched black tea extract on muscle soreness, oxidative stress, inflammation, and endocrine responses to acute anaerobic interval training: a randomized, double-blind, crossover study | Journal of the International Society of Sports Nutrition | Full Text (biomedcentral.com) . Studie mbt zwarte thee en sport prestaties


Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
LinkedIn
LinkedIn
Share